Sunday, February 21, 2010

An ancient rattle and some other finds

Sundays are complicated. It's the only day when I can enjoy a museum on my own (as I'm normally trying to finish the assignments during the Saturdays), yet, it's the one day when they have free entrance, which means a lot of people.


A woman dressed in chiton and himation, 4th century AD (probably Attica). It really looks a lot like the standard Roman toga statues.


A pig rattle from Cyprus, the Cypro-Archaic II period, ca 600-480 BC. (here's a very similar one)


A plank-figurine in chalk with traces of incised decoration (Early Cypriot III - Middle Cypriot I period, i.e. 1900-1800 BC). Notice the resemblance to the cycladic figurines concerning the way to produce stylized figures (a non-extreme example and a close up).

5 comments:

Björn Nilsson said...

Är det verkligen en mänsklig figur nederst? Tycker det ser mer ut som handtag och en del av bladet till ett stickvapen.

Grisen ser trevlig ut. Verkar som cypriotiska figurer har en egen tilltalande stil.

Patrik Klingborg said...

Haha, du har så rätt, om man bara går på utseendet av den här pjäsen så är det helt omöjligt att föreställa sig att det är en människa. Jag ska ta några bilder av figurer som inte är riktigt lika hårt stiliserade nästa gång jag springer förbi museet.

Ola Svensson said...

Kopplingen mellan Cypern och Cykladerna är minst sagt intressant. Har du koll på om det finns några liknande fynd från Levanten eller Egypten? Hade varit intressant att veta mer precis var seden uppstått och exakt hur stor spridning den haft (och huruvida det var handelsmän eller den inhemska befolkningen som gjorde dem). Måste erkänna att mina EBA/MBA-kunskaper om artifakter är rätt begränsade.

Patrik Klingborg said...

Jag har faktiskt aldrig sett något som påminner om de här figurerna utanför Cypern och Kykladerna (om vi inte räknar lite exporterade ströfynd). Samtidigt kan det vara så enkelt att jag bara missat dem – jag är inte jätteväl insatt i vare sig Levanten eller Egypten.

Angående var de uppstått kan jag tyvärr inte heller säga så våldsamt mycket, men vad jag har förstått vill folk se dem som en stilisering av modergudinnor (kollar på de som är violinformade) vilket inte verkar helt otroligt. Jag är dock relativt säker på att de är inhemska produkter. I alla fall, jag ska hålla ögonen öppna efter fler typer, ska försöka få upp ett lite längre inlägg om det när jag kommer hem från Kreta.

Kommer nog bli en hel del Cypriotisk bronsålder till faktiskt, bra att kolla in det just nu.

Björn Nilsson said...

Kreta - du kanske har sett nyheterna att man hittat över 100 000 år gamla spår efter människor där? Även om det var mycket lägre vattenstånd i Medelhavet under istiden måste de ha varit tvungna att ta sig vissa sträckor med någon sorts flytetyg.